Takimi i rradhes per projektin “ Kultura e kujteses dhe e ardhmja Europiane e te rinjve Shqipetare” u zhvillua ne Elbasan

Takimi i rradhes per projektin “ Kultura e kujteses dhe e ardhmja Europiane e te rinjve Shqipetare” i zhvillua ne Elbasan me daten 22 Qershor 2022. Per te nxitur diskutimet mes studenteve ishin ftuar foleset Teuta Toska, pedagoge ne Universitetin e Elbasanit, Prof. nevila Xhindi- konsulente e projektit dhe mesuese Valbona Tefiku.
Debati u fokusua mbi tematikën e paraqitur ku të gjithë pjesmarrësit kishin këndvështrime individuale të cilat i argumentuan bazuar mbi studimet rreth kësaj teme , përvojave familjare , këndvështrimeve subjektive , analizës së shkaqeve dhe pasojave të komunizmit në vendin tonë dhe kryesisht mbi kulturën e pandëshkueshmlrisë e cila është rrënjosur thellësisht në vendin tonë dhe shfaqet si pengesë reale në zhvillimin e vendit dhe kompontent negativ në qasjen euro-atlantike që aspiron vendi ynë .
Disa nga diskutimet më specifike:
Alem Bedhia maturant në gjimnazin “Dhaskal Todri “në diskutimin e tij trajtoi arsyet e lindjes së komunizmit në Shqipëri , tiparet e tij në raport me vendet e tjera ku u instalua ky regjim politik .U ndal në statistika mbi numrin e të pushkatuarve , të burgosurve politikë , të internuarve dhe theksoi parimet e luftës së klasave e cila ishte doktrina mbi të cilën aplikohej dhuna dhe terrori .
Aulona Balliu maturante në gjimnazin ” Ahmet Dakli ” e ngriti diskutimin mbi barazinë e supozuar dhe ngritjes së një nomenklature e cila jatonte shumë ndryshe nga masa .Gjithashtu diskutoi mbi ideologjizmin e masave mbi të cilat praktikohej një propagandë e pashoqe.
Studetet në Universitetin” Aleksandër Xhuvani ” diskutuan mbi problematikën e arsimit dhe kukturës në këtë periudhë , shkollën thellësisht te ideologjizuar , dënimin e çdo mendimi të lirë , burgosjen e intelektualëve dhe vrasjen e tyre, skematizimit në kukturë dhe art, disidenca nuk mungoi , por ajo u godit pa mëshirë dhe çdo veprim a mendim i lirë dënohej rreptë.
Gjimnazisti Kleo Duka ngriti diskutimin e tij mbi përvoja pozitive të familjes së tij .Ai u mbështet në çështje të tilla si ; arsimi dhe shëndetësia falas , sigurimi i punësimit , barazia sociale ku të gjithë ndjeheshin njësoj , siguria e jetës , numri i ulët i vdhjedhjeve , vrasjeve etj. Strehimi falas dhe i sigurtë , ushqimet bio dhe të kontrolluara etj…
Pasi pedagogia Teuta Toska u foli për persekutimin e figurave më të ndritura patriotike të vendit tonë Parashqevi dhe Sevasti Qiriazi, gjimnazisti Frenki Vishocica shprehu revoltën se përse ata që bënë krime kundër njerëzimit mbetën të pandëshkuar qoftë dhe moralisht .Ai dha shembuj mbi mënyrën se si u vepsua në RDGj , Rumani , Poloni etj.
Porf. Xhindi diskutoi mbi pasojat e komunizmit në shoqërinë shqiptare pas viteve 90 . Ajo shpjegoi arsyet që penguan dekomunistizimin , hapjen e dosjeve dhe miratimin e ligjit të lustracionit.Këtu tema e debatit ishte më e nxehtë dhe më interesante ,pasi të rinjtë paragjykuan rolin e prindërve të tyre në këtë etapë dhe hodhën ide se si mund të ndryshonte mendësia e pandëshkueshmërisë ku sipas tyre i ka rrënjët pikërisht në këtë periudhë dhe lulëzon dhe sot e kësaj dite duke u bërë pengesë kryesore në reformat thelbësore për integrimin e vendit.
Gjimnazistja Virna Pasmaqi
theksoi mbi reformimin e tekste shkollore ku materiali shkencor mbi 45 vite të regjimit komunist është tejet i përciptë .Informacioni që u serviret të rinjve qoftë dhenë media është tepër sipërfaqsor.Mungojnë debatet publike dhe analizat profesionale mbi kltë temë .
Pjesemarresit diskutuan mbi pritshmëritë e Reformës në Drejtësi e cila mund të jetë pikënisja e një kulture tjetër , ku korrupsioni dhe pandëshkueshmëria të ulet dhe të rinjtë të ndërtojnë një shoqëri vërtetë demokratike , pacifiste , bazuar në parime të larta etike dhe morale Ato theksuan se nuk mund ta ndërtojmë të ardhmen pa reflektuar thellësisht mbi të shkuarën.

Projekti “ Kultura e kujtesës dhe e ardhmja Europiane e të rinjve Shqiptarë” zbatohet nga Qendra per Studime të Krahasuara dhe Nderkombëtare” dhe  SCiDEV, dhe mbeshtetet nga “Tirana Kryeqyteti Evropian i Rinisë 2022” (Tirana European Youth Capital 2022), qe do të zbatohet gjatë vitit 2022 nga Kongresi Rinor Kombëtar në bashkëpunim me Bashkinë Tiranë.
Ky titull i është akorduar Tiranës në kuadër të nismës European Youth Capital nga Forumi Rinor Evropian.

Projekti KUERS-TEYC – me te rinjte ne Durres

Në kuadër të projektit me temë “Kultura e Kujtesës dhe e Ardhmja Europiane e të Rinjve Shqiptarë” – KUERS, mbeshtetur nga KRK dhe Bashkia Tirane – TEYC, Qendra për Studime Krahasuese dhe Ndërkombëtare në datën 16 Qershor 2022, në qytetin e Durrësit organizoi një aktivitet lokal. Organizatore e këtij aktiviteti ishte Dr. Silvana Gashi në cilësinë e kordinatorit rajonal. Në takim morën pjesë 15 të rinj Durrsakë , studente të Universitetit “Aleksandër Moisiu”,Durrës. Ata i përkisnin Fakultetit të Biznesit, Juridik, Shkencave Politike.
Te ftuar për të referuar rreth kësaj teme ishin, Drejtor i Muzeut Kombetar, Dr.Dorian Koci, Prof. Nevila Xhindi- konsulente e projektit dhe znj. Malvina Xhabafti, pedagoge e re ne Universitetin e Tiranes.
Çfarë është më mirë për një vend si Shqipëria e cila është pjesë e Europes dhe ka përjetuar një nga diktaturat komuniste më të egra .
Të kujtojmë,,,,,,,,,apo të harrojmë të shkuarën ?
Duke u nisur nga kjo pyetje Dr.Dorian Koci bëri një përmbledhje të periudhës komuniste ku pothuajse të gjithë studentët nuk kishin të jetuar atë. Ai solli në vëmendje e ndaloi në fakte interesante, kyce, të cilat kishin dhe shumë dhimbje brenda. Kjo gjë nxiti diskutimin me tej mes studentëve dhe të ftuarve cilët u përfshinë në debat e diskutime. Sollën fakte nga jeta në diktaturë e prindërve, gjyshërve të tyre të dëgjuar dhe e shpjeguar nga ata vete .
U përmëndën gjatë referimit fjalë si “internim”, ‘”pushkatim”, “libra të ndaluar”, “modë e huaj”, etj.
Gjatë gjithë takimit të rinjtë kishin tendencë që diskutimin e tyre ta bënin në mënyrë krahasuese, të jetuarit në komunizëm, jeta post periudhës komuniste , të jetuarit në ditët e sotme duke nxjerrë “të mirat”, “të këqijat” e kohëve. Interes krahasimi në shumë aspekte I Shqipërise komuniste me vendet e tjera si motra të së njëjtës periudhë.
I gjithë qëllimi i këtij takimi ishte promovimi tek të rinjtë i kulturës së kujtesës në krijimin e identitetit tonë si individ, shoqëri,komb.
Në fund të këtij diskutimi i cili shkoi përtej kohës së përcaktuar të gjithë pjësmarrësit ranë dakort se ,brezat e rinj duhet të njohin historinë, të kuptojnë cfarë ndodhi në të shkuarën dhe të nxjerrin prej saj mësime.
Pse ???
Sepse njohja e së shkuarës dhe qasja ndaj saj, ende përbën një bosht për të ndërtuar të tashmen dhe të ardhmen në Shqipëri. Në mënyrë që historia mos të përsëritet, të ecim drejt paqes dhe zhvillimit, përkrah të gjithë vendeve të tjera Europiane.

Në fund ky takim u përmbyll me një koktejl ku pjesmarrësit vazhduan diskutime rreth temës. Duke shpresuar të gjithë në organizime të mëtejshme, takime të tjera në kuadër të këtij projekti, një foto si kujtim nga të gjithë.

CCIS leads the monitoring and evaluation process for the ERASMUS + CBHE, USIA project

On 14/06/2022, in the framework of WP7 – Quality Assurance, Mediterranean University of Albania (MUA) held an online meeting with The Accreditation Council for Entrepreneurial and Engaged Universities (ACEEU) and Center for Comparative and International Studies (CCIS), which are the leaders of this WP. Part of this meeting was also Mrs. Suela Topi, the external evaluator.
👉The partners discussed on the importance of monitoring and evaluation of the project as they have created all the means to monitor every activity of the project. Their next task is to design an evaluation template for the upcoming workshop of Belgrade. The partners agreed to design a questionnaire for the managers and attendees of different activities of the project, in order to deliver it to them nearly the end of the project, so that they can provide their feedback for the overall U-SIA project.